2. Kakšna je razlika med škrobnato in neškrobnato zelenjavo?

Zelenjava je ena najpomembnejših sestavin v prehrani. Na splošno pod zelenjavo uvrščamo vse dele rastlin s katerimi se ljudje hranimo. Gobe tudi ljudje pogosto uvrščajo med zelenjavo, čeprav v resnici spadajo med glive. Barva zelenjave pa je odvisna predvsem od barvila v njej, ta pa je odvisen od vrednost ph. Vendar za nas je bistveno da razčistimo katera zelenjava je škrobnata, katera neškrobnata in zakaj.

Škrobnata zelenjava je tista, ki vsebuje škrob, neškrobnata pa od ogljikovih hidratov vsebuje le vlaknine in sladkorje. Izogibajte se pretiranemu uživanju škrobnate zelenjave. Neškrobnate lahko pojeste v neomejenih količinah, ne glede na to, ali je vaš cilj hujšanje ali pridobivanje mišične mase. Neškrobnata zelenjava je dober vir vlaknin, prav tako pa upočasni inzulinski odziv obroka. Neškrobnata zelenjava tudi skrbi, da telo ne postane preveč zakisano, sploh v primeru, če pojeste veliko mesa.

TIPIČNI PRIMERIŠKROBNATE ZELENJAVE TIPIČNI PRIMERINEŠROBNATE ZELENJAVE
 krompir zelje
 rdeča pesa listnata solata
 koruza paprika
 korenje kalčki
šparglji
 artičoka
 cvetača
 bučke
 špinača
paradižnik
 čebula
 brokoli
 jajčevec

Vir:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia