3. Potentiini kavni recepti – Pregrešni tiramisu

Že od majhnih nog obožujem italijansko hrano. Pizza, lazanja, njoki in seveda tiramisu. Kaj imajo skupnega? Polno ogljikovih hidratov seveda! Zato mi je v poseben izziv pričarati te odlične jedi v nizkohidratni obliki. Dolgo časa sem iskala ustrezno različico tiramisuja, ki bi bila brez glutena, s čim manj ogljikovih hidratov, hkrati pa še vedno odličnega okusa. Pri nas doma je to najljubši tiramisu, ki prekaša celo tistega originalnega italijanskega.
Pred pripravo bodite pozorni le, da kupite kvalitetne mehke datlje. Cenejši so običajno trši, manj zreli in se težje lupijo, mečkanje pa je pravi podvig. Tako da tukaj kakšen evro več odtehta vsako mučenje. Samo namočite jih čez noč in se otročje lahko lupijo. Najbolje, da kar takoj to storite, da boste že jutri lahko domače razveselili s tem pregrešno dobrim tiramisujem.

SESTAVINE (za 8 kosov):
100 g mletih mandljev
50g razkoščičenih datljev
15g Potentia kave
200g mascarpone sira
125 mL sladke smetane
žlička grenkega kakava

 

HRANILNE VREDNOSTI (na kos):

Kcal: 240

Beljakovine: 5g

Ogljikovi hidrati: 6g

Maščobe: 21g

 

POSTOPEK:
1. V 1,8 dl vode zakuhamo 15g Potentia kave in počakamo, da se ohladi.
2. Datlje natresemo v skodelico in jih prelijemo s kavo. Pustimo namakati čez noč.
3. Naslednji dan datlje olupimo in zmečkamo v kašo. Dodamo nekaj žlic kave, v kateri so se namakali, da dobimo gladko zmes.
4. Mlete mandlje prelijemo s skoraj vso preostalo kavo. Pustimo le tri žlice kave za vlaženje tortice.
5. Mandlje dodamo datljevi zmesi in dobro premešamo.
6. Za nadev stepemo sladko smetano in jo počasi dodamo mascarponeju. Dobro premešamo.
7. V tortni model ali globok krožnik položimo peki papir. Nanj nanesemo polovico testa in jo poravnamo z jedilnim nožem. Nato na testo namažemo polovico nadeva.
8. V preostalo testo vmešamo prestale 3 žlice kave in dobro premešamo. Na tortico nežno namažemo novo plast testa. Dodamo tudi preostalo polovico nadeva.
9. Posujemo z žličko grenkega kakava. Pustimo v hladilniku čez noč, da se dobro ohladi. Če se mudi, jo lahko na hitro ohladite tudi v zamrzovalni skrinji.

 

Urša Remžgar GoršeUrša Remžgar Gorše je diplomirala iz matematike, v prostem času pa goji strast do kuhanja in z užitkom preizkuša nove jedi, še posebej tiste z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Je tudi mati dveh otrok, zato še posebno skrbi, da se na mizi vedno znajde kaj zdravega in tudi kaj okusnega. Za Potentio piše inovativne nove recepte in s tem venomer znova dokazuje, da zdrava prehrana ne potrebuje biti enolična ali slabega okusa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja