1. Kaj je sekularna meditacija?

Meditacija je umska vadba, pri kateri posameznik vstopi v posebno stanje budnosti z namenom uresničitve določenih telesnih in umskih koristi ali kot sami sebi namen. Pojem meditacija se nanaša na širok razpon umskih dejavnosti, ki vključujejo tehnike sprostitve, vizualizacije, koncentracije itd.

Pojem sekularnost izhaja iz latinske besede “saecularis” in v dobesednem smislu pomeni “svetoven”. Beseda se sicer nanaša na stanje, ki ni izključno povezano z nobeno vero, niti ji ne nasprotuje.

Ljudje pogosto zapravljamo svoja življenja, ker se vseskozi ženemo za nečim »boljšim«. Meditacija pa je po drugi strani pot, ki nas pripelje nazaj k nam samim, kjer lahko zares izkusimo in začutimo sami sebe preko vseh vedenjskih vzorcev. Življenje dostikrat živimo v intenzivni in napeti borbi za obstanek, v vrtincu hitrosti in agresije, v tekmovanju, grabežljivosti, posesivnosti in doseganju. Nenehno obremenjujemo sami sebe z zunanjimi dejavnostmi in zaposlitvami. Meditacija je popolno nasprotje. Z njo naredimo presek našega »normalnega« delovanja. To je stanje, ki je prosto vseh skrbi, tekmovalnosti, napetosti, ambicioznosti in želja po imetju česarkoli – brezambiciozno stanje, kjer ni ne sprejetja, ne zavračanja, ne upanja in ne strahu. Meditacija je stanje, kjer počasi začenjamo popuščati vsa ta čustva in ideje, ki nas omejujejo v tem preprostem svetu.

Meditacijski mojstri vedo, kako gibčen in obdelovanja možen je um. Če ga vadimo, je vse mogoče. Pravzaprav ga že imamo zelo dobro natreniranega. Natreniranega imamo, da postanemo ljubosumni, grabežljivi, napeti, žalostni, obupani in jezni na tisto, kar nas ujezi. Dejstvo je, da smo tako dobro natrenirani, da se ta negativna čustva dvignejo v nas popolnoma spontano, brez da bi jih sploh skušali poustvariti. Torej je vse le vprašanje vadbe in moči navade. Če prepustimo um zmedi, bo postal zmeden um, učen v odvisnosti. Če pa se predamo meditaciji z namenom osvoboditve negativnih čustvenih stanj, bomo s časom, potrpežljivostjo in disciplino ugotovili, da se je naš um zopet našel v svoji jasnosti.

VIR:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia