1. Kaj so prednosti vadbe za moč?

V tem sklopu člankov bomo odgovorili na 10 najpogosteje zastavljenih vprašanj v zvezi s telesno vadbo – vadbo za moč. Vprašanja in odgovori so iz knjige Aktivirajte Potentio telesa in uma, ki jo lahko kupite preko našega društva. V prvem članku bomo odgovorili na vprašanje: Kaj so prednosti vadbe za moč;

1. Vadba z utežmi poveča moč. Po 35. letu ljudje, ki niso aktivni, izgubijo približno odstotek mišične mase na leto. Posledično njihova zmožnost za opravljanje vsakodnevnih opravil postopoma slabi. Vadba z utežmi je edina aktivnost, ki temu nasprotuje, saj pomaga nadomestiti izgubljeno mišično tkivo in povrne moč.

2. Vadba z utežmi poveča gostoto kostne mase. Ljudje po 35. letu izgubimo odstotek kostne mase na leto. Te vrednosti se podvojijo med menopavzo, kar na koncu vodi do osteoporoze. Samo z dvigovanjem uteži lahko temu procesu nasprotujemo. Z nastankom novih mineralnih formacij se gostota kostne mase postopno izboljša in kosti so lahko spet močne in zdrave.

3. Vadba z utežmi pospeši presnovo. Raziskave so pokazale, da za vsak kilogram mišic telo v stanju mirovanja porabi dodatnih 100 kcal več. Pri aerobnih vadbah, kot so kolesarjenje, tek, plavanje, se kalorije porabljajo samo med vadbo. Poznejši učinek na presnovo je zanemarljiv. Prav tako pa lahko pri strogih dietah privedejo do razgradnje mišičnega tkiva, kar zmanjša presnovo.

4. Vadba z utežmi izboljša držo in postavo. Postava in drža povesta veliko o vas. Pri neprimerni drži se lahko držite sključeno, kar pripomore k utrujenemu in izčrpanemu videzu. To ima močan učinek na dojemanje drugih o vas, poleg tega pa vas naredi vidno starejše. Če se pri vadbi za moč npr. osredotočite na vadbo ramenskih in hrbtnih mišic, se lopatice sčasoma stabilizirajo in rezultat je pokončna drža.

5. Vadba z utežmi izboljša samopodobo. Vaš videz ima velik učinek na dojemanje samega sebe in zopet ne obstaja boljšega načina za preoblikovanje vaše postave, kot je vadba z utežmi. Čeprav srčno-žilna vadba pomaga npr. pri odstranjevanju odvečne maščobe, pa vseeno nima nobenega učinka na oblikovanje športne oz. atletske postave. Z dvigovanjem uteži se bo izboljšala vaša samopodoba in samozavest, ki bo vzbujala večje zaupanje v vaše sposobnosti.

6. Vadba za moč zmanjšuje negativne učinke stresa. Ko vadite, se začnejo v možganih sproščati snovi, ki posledično privedejo do stanja ugodja po vadbi. Do pred kratkim je veljalo, da se sproščajo le pri vzdržljivostni vadbi. Vendar pa je raven endorfinov po vadbi za moč do 60 % višja. Torej vadba z utežmi vpliva na vaše počutje ter vas privede do revitalizacije in razbremenitve.

7. Vadba z utežmi izboljša športne dosežke. Vadba za moč je eden najboljših načinov za povečanje športnih sposobnosti. Vsak šport zahteva dobro razvito živčno-mišično moč in prilagojena vadba z utežmi lahko to izboljša. Z vadbo za moč, ki je prilagojena določeni športni panogi (specialna vadba moči), dobimo večji izkoristek in posledično boljše rezultate. Problem pa nastane tudi, ko se redno ukvarjamo le z eno vrsto telesne aktivnosti. Na ta način se mišice krepijo enostransko (mišice na eni strani sklepa se krepijo hitreje kot mišice na drugi strani sklepa), kar posledično vodi do poškodbe dotičnega sklepa. Vadba za moč je edina dejavnost, ki pomaga v ta namen.

VIR:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia