1. Potentia Vitality – Problemi pri doseganju optimalnega počutja

S tem člankom bom začel pisanje sklopa člankov za optimalno počutje, katero je dandanes velik problem, saj smo vsakodnevno podvrženi kopici dejavnikov, ki nam zmanjšujejo raven optimalnega počutja ali pa nam onemogočajo doseganje le tega. Pomoč pri doseganju optimalnega počutja ljudi, ki so iskali naše nasvete oz. trenirali pri nas, je bila že od samega začetka Potentie ena glavnih nalog. V tej seriji člankov bom strnil kar sem se naučil v zadnjem desetletju v povezavi z optimalnim počutjem.

O delovanju našega telesa obstaja mnogo nasprotujočih teorij. Temu primerno obstaja tudi mnogo različnih diet in vadbenih nasvetov, vsi pa ponujajo podobne učinke. Da vam bodo pomagali izgubiti maščobo, pridobiti mišice, odpraviti bolezni ali priti do več energije. Večina teh diet in nasploh nasvetov za boljše življenje pa ni znanstveno podkrepljenih, so izredno pomanjkljivi ali pa so del velike marketinške kampanje oziroma protikampanije. Težko se odločim, kaj je slabše. Beseda dieta je dandanes zelo popularna. Poznamo najrazličnejše vrste diet in ne glede na to, kakšno je njihovo marketinško ime, večino diet lahko razvrstimo v skupine, ki dajejo poudarek temu ali onemu. Vendar vedno, ko nekaj dodamo ali odvzamemo, porušimo naravno ravnovesje v organizmu. Glavna smernica kakršnekoli prehrane mora vedno biti: zdravje in raznolikost.

Podobno je s telesnimi vadbami. Raznovrstne »vadbene muhe« vznikajo kot gobe po dežju. In vsak nov vadbeni hit trdi sam zase, da je boljši od prejšnjega. S kakšno neverjetno hitrostjo se razvija vadbena znanost. Ali smo že v 23. stoletju vadbenih inovacij? Ne, le izgleda da si nekateri posamezniki tako močno želijo uspeha, da so pripravljeni iti skoraj preko trupel, da bi ga dosegli. Zakaj nihče enostavno ne reklamira počepa, ene izmed najboljših vaj, ne glede na to kakšen je vadbeni cilj? Ker je na počepu nemogoče zaslužiti denar. Nima udarnega marketinškega imena, ni dovolj zapleten, da bi izpadel zanimiv, ne reklamirajo ga slavna športna imena in ni nič novega ali ekskluzivnega. Rezultat današnjega olimpijskega prvaka mora že takoj jutri naslediti nov boljši rezultat. Hočemo več, boljše, hitreje in hočemo to takoj! V tem stavku se skriva ena največjih bolezni sodobne družbe.

In najboljša rešitev za tovrstno bolezen in mnoge druge težave, ki izhajajo iz našega uma je drugačna oblika vadbe. Ne telesne ampak umske narave. Že vrabci na strehi čivkajo, da umska vadba ni le za osamljene hermite ali menihe, ki bivajo v tempeljskih skupnostih, ampak je še kako koristna za vsakdanje življenje slehernega človeka. Kaj pomaga, da imamo močno ali lepo telo, če je naš um zmeden ali nagnjen k negativnim čustvenim stanjem kot so žalost, strah ali jeza. Um in telo se dopolnjujeta in če se želimo počutiti optimalno enostavno potrebujemo tako telesno kot umsko vadbo, saj živimo tako v telesu kot umu.

Še vedno pa ostaja kar nekaj preprek. Dandanes se že vsak drugi, ki prebere eno knjigo, počuti dovolj sposobnega, da se okliče za strokovnjaka  določenega področja. Še huje pa je, če enostavno napiše knjigo z nasveti iz tega kar je za njega dobro ali kar je samooklicanemu strokovnjaku všeč. Na primer nekdo, ki rad je vseskozi samo meso išče samo dokaze in raziskave, ki potrjujejo kako odlično je meso in priporoča vsem, da jedo samo meso cel dan vsak dan. Ali pa nekdo, ki je vegan in ne je nič živalskega išče samo dokaze kako je meso in živalski izdelki škodljivi in vsem priporoča, da naj kar takoj prenehamo jesti ¾ hrane. Ti ekstremistični fanatiki, ki okoli sebe ustvarijo kult fanatičnih privržencev niso prava pot. Ne rabim poudariti, kakšno zmedo to povzroči med ljudmi, ki imajo potrebo po informacijah z določenega področja in naletijo na popolnoma nasprotujoča  dejstva. Ljudje smo ponavadi takšni, da tisto, kar slišimo prvo, sprejmemo kot absolutno resnico. Sami veste, kako težko je, ko se enkrat nekaj naučite, spremeniti mišljenje in navade.

Na drugi strani pa tržniki brez vesti in goljufive korporacije, ki proizvajajo lastne izdelke, lažejo in ponarejajo izsledke znanstvenih raziskav, plačujejo podkupljivim znanstvenikom za izdajo lažnih raziskav ali celo organizirajo lažne kampanije proti hrani s katero ni nič narobe (maslo ali tropske maščobe) z namenom, da bi prodali čim več svojih izdelkov, ki pa so škodljivi (margarina).

Tretji problem pa smo mi sami – končni uporabniki. Nasedemo čisto vsem še najbolj pa učenim možem v belih haljah, ki jih imenujemo zdravniki. O povezavi med nami in zdravniki je odlično zapisal že pred 100 leti eden izmed pionirjev gibanja za zdravo življenje Eugen Sandow v svoji knjigi Life is movement: »It would indeed, seem strange for a narrow-chested, physically undeveloped doctor to prescribe a »medicine« to others that he so visibly needed himself, and it only shows how credulous must be the sick public of to-day when it expects health from a bottle prescribed by a man, weak-looking and probably diseased himself, who has not even learnt, with all his knowledge of medicine, how to make and keep his own body healty.« Medicino zanima le bolano in slabotno telo. Ne zanima jo kako razviti in obdržati zdravega. Kako naj takemu »strokovnjaku« zaupamo svoje zdravje in počutje? Resnica je, da smo zanju v prvi vrsti odgovorni sami. Pa če si to želimo priznati ali ne. Če smo posamezniki oboroženi s pravim znanjem in imamo pogum, da preizkušamo različne stvari na sebi, potem imamo možnost, da s časoma postanemo mojstri svojega telesa in uma.

Ta sklop člankov je namenjen vsem, ki želijo:

– izgubiti odvečno maščobo

– pridobiti mišično maso brez odvečne maščobe

– več energije skozi dan

– kvalitetnejši spanec

– boljšo umsko učinkovitost

– boljšo prebavo

– izboljšan imunski sistem

V naslednjem članku bom razložil kaj pravzaprav pomeni optimalno počutje.

 

Želim vam uspešno doseganje optimalnega počutja, predvsem pa ostanite močni!