10. Ali naj jemljem tudi prehranske dodatke in katere?

Najprej moram omeniti, da veliko dodatkov, predvsem tistih, ki jih prodajajo v lekarnah, ne učinkuje, saj so odmerki občutno premajhni. Dodatki, ki delujejo, so pri nas prepovedani ali se jih težko dobi. Kot drugo bi pa rad poudaril, da so vsi dodatki ničelni, če ni najprej urejena vaša prehrana. Če jemljete dodatke in jeste slabo hrano, v resnici samo veslate proti toku in si obenem praznite denarnico.

RIBJE OLJE

Eden najbolj naravnih in vsestranskih dodatkov je zagotovo ribje olje. Ribje olje predstavlja bogat vir omega 3 maščobnih kislin in je zato odlično hranilo za preprečevanje mnogih bolezni (rak, avtoimunske bolezni, problemi z inzulinom, živčne degeneracije, neplodnost…), prav tako pa pomaga tudi pri izgubi nezaželene maščobe, pridobivanju mišične mase in športni zmogljivosti. Omega 3 kisline iz živalskih ali rastlinskih virov niso enakovredne. Veliko boljše so tiste iz živalskih virov (EPA in DHA), ker mora naše telo omega 3 iz rastlinskih virov (npr. laneno olje) najprej pretvoriti v EPA in DHA, kar je zelo neučinkovit proces. Pomembno je poudariti, da kupujte kar najčistejše ribje olje, kar ga dobite. Prečiščeno mora biti vseh težkih kovin, predvsem svinca. Ribje olje vam ni obvezno dopolnilo edino v primeru, če ste zdravi in pojeste vsakodnevno vsaj eno divje ulovljeno, mastno, globokomorsko ribo kot npr. losos. Vendar mislim, da ste taki izredno redki, vključno z mano. Za zdrave, športne posameznike priporočam 5-10 g oz. kapsul ribjega olja na dan (odvisno predvsem od telesne mase). Za bolne, debele in napihnjene posameznike priporočam 10-20 g oz. kapsul ribjega olja na dan. Smernice so navedene za koncentracijo 180 mg EPA in 120 mg DHA ribjega olja na kapsulo. Če se dokopljete do bolj koncentriranega ribjega olja, pomeni, da lahko zaužijete manj kapsul oz. gramov ribjega olja.

MAGNEZIJ

Magnezij je eden najpomembnejših elementov, vendar se mi zdi, da zadnje čase poslušamo samo še o kalciju. Zaradi ogromnega vnosa žitaric in mlečnih izdelkov, ki so v današnjem času zamenjali sadje, zelenjavo in oreščke, vnesemo v naše telo več kot dovolj kalcija, vendar občutno premalo magnezija, vsaj bistveno manj, kot so ga uživali naši prazgodovinski predniki. Pridobitev magnezija je ogromno. Samo nekatere izmed njih so:

– izboljšuje spanec

– izboljšuje možganske funkcije

– zvišuje testosteron in pomaga graditi mišično tkivo

– izboljšuje sintezo beljakovin v telesu

– zmanjšuje napihnjenost

– pomaga pri močnih kosteh

– izboljšuje inzulinsko zaznavo

– izboljšuje sposobnost sprostitve

– izboljšuje našo sposobnost za soočanje s stresom

– pomaga pri hiperaktivnostni motnji

Zdravstvene organizacije priporočajo dnevno dozo za odraslega človeka 300 mg magnezija na dan, vendar če želite uživati resnične pridobitve, ki jih magnezij prinaša za višjo zmogljivost, so realnejše vrednosti 1200-2000 mg magnezija na dan. Simptomi zastrupitve s prevelikim odmerkom magnezija se pojavijo pri 9000 mg, tako da smo z 2000 mg še vedno v povsem varnem območju. Večjih odmerkov magnezija se morajo paziti le ljudje, ki imajo probleme z ledvicami.

CINK

Cink je čudež zdravilnih učinkov med minerali. Ampak ne boste verjeli, kateri ljudje imajo veliko pomanjkanje cinka? Tisti ljudje, ki dobivajo večino svoje dnevne potrebe beljakovin iz žitaric. In ne boste verjeli, kje ga je največ? V vsem mesu, predvsem pa v ostrigah.

Nekatere izmed pridobitev cinka:

– izboljša športno zmogljivost in moč

– pomaga pri spolni moči in plodnosti

– preprečuje raka in izboljšuje imunski sistem

– izboljšuje srčno-žilno zdravje

– izboljšuje občutljivost na inzulin in preprečuje sladkorno bolezen

– čisti težke kovine iz telesa, preprečuje alzhaimerjevo bolezen in izboljšuje možganske funkcije

– izboljšuje počutje in zmanjšuje simptome depresije

Kako preveriti, ali imate pomanjkanje cinka, preden se odpravite zapravljati denar za brezveze? Kupite cinkov sulfat in dajte 1-2 čajni žlički v skodelico vode ter jo srknite in zadržite v ustih. Če ima okus kot voda, potem imate veliko pomanjkanje cinka. Če ima rahlo kovinski okus, potem imate majhno pomanjkanje cinka. Če ima oduren okus – močno kovinski, potem imate zadovoljive nivoje cinka. Test ni najbolj natančen, je pa dokaj zanesljiv.

VITAMIN D

Vitamin D je eden najpomembnejših vitaminov in ključen pri mnogih procesih v našem telesu tako za preprečevanje kot tudi zdravljenje mnogih bolezenskih stanj, zelo pomemben pa je tudi za visoko telesno zmogljivost. Še posebej bi poudaril sledeče:

– vpliva na zdravje kosti

– povečuje mišično moč

– zvišuje hitrost razvitja sile v mišicah

– preprečuje kopičenje telesne maščobe

– pomaga pri težavah, povezanih s kožo

– pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in občutljivosti na inzulin

– preprečuje multiplo sklerozo

– preprečuje raka

– pomaga pri zmanjševanju simtomov astme

– pomaga pri moškem in ženskem spolnem zdravju

– pomaga pri srčno-žilnem in možganskem zdravju

– ključen je pri zarodkovem razvoju možganov

– pomemben je za aktivacijo imunskega sistema

– ključen je za dobro zdravje ledvic

– pomemben je za zdravljenje hipertenzije in debelosti

– preprečuje Parkinsonovo bolezen, rahitičnost in mehčanje kosti

– pomaga pri boleznih, povezanih z dihali in avtoimunskimi boleznimi

– pomaga pri zdravljenju anemije in preprečuje infekcije

Danes imajo mnogi občutno pomanjkanje vitamina D. Predvsem tisti, ki se veliko nahajajo v notranjih prostorih oz. dobijo premalo sončne svetlobe. Namreč vitamin D se pridobi s fotosintezo, kjer UVB sevanje v sončni svetlobi pretvori holesterol v D3. Njegovo pomanjkanje je zato še toliko bolj opazno v zimskih mesecih. Vitamin D je izredno pomemben za hujšanje, pridobivanje mišične mase in izboljševanje športne zmogljivosti nasploh. Če zaradi življenjskega sloga ali okolja ne dobite dovolj dnevne sončne svetlobe, svetujem njegovo jemanje v obliki prehranskih dopolnil. Zdravstvene organizacije so označile za priporočeno dnevno količino vitamina D 200-500 mednarodnih enot. Vendar pa je ta številka smešno nizka glede na to, kaj pravijo raziskave, povezane s pomanjkanjem vitamina D. Realne vrednosti se gibljejo nekje med 2000 in 5000 enot dnevno. Tudi pri vitaminu D smo še vedno v povsem varnem območju, če se držimo zgornje predpisane vrednosti 5000 enot, saj raziskave kažejo, da se zastrupitev z vitaminom D pojavi šele pri večmesečnem vsakodnevnem jemanju 50.000 enot omenjenega vitamina. Omenimo lahko še, da popolnoma izpostavljeno telo soncu samo proizvede okoli 10.000 enot vitamina D, v samo 30 minutah. Zanimivo bi bilo te »zdravstvene strokovnjake« povprašati, od kod pobirajo te absurdno nizke vrednosti priporočenih dnevnih doz oz. zgornjih vrednosti za vitamine in minerale.

OSTALI DODATKI

Tisti, ki imate pogoste težave s prebavo, lahko poskusite z encimi in probiotiki. Za ljudi, ki so zelo zakisani oz. zastrupljeni, priporočam močan antioksidant aminokislino acetilcistein. Za športnike in tiste, ki ste resni, ko gre za pridobivanje mišične mase, pa so učinkovite tudi razne aminokisline in kreatin.

Vir:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia