10. Kateri je najhitrejši in najučinkovitejši način za dosego ciljev v telesni vadbi ter kdaj lahko pričakujem prve rezultate?

Dejstvo je, da ljudje, ki vadijo sami, skoraj nikoli ne dosežejo zastavljenih ciljev oz. želja. Najprej se morate, če niste ravno strokovnjak z vadbenega in prehranskega področja, prebiti skozi celo vrsto vadbenih in prehranskih mitov in zmot ter mnogo od teh tudi preizkusiti na samemu sebi, preden zares ugotovite, kaj deluje, kaj ne deluje in na kakšen način deluje tisto, kar deluje. V tem procesu pa izgubite veliko denarja, časa in predvsem volje. Če ste taki kot avtor, ki ceni svoj čas, potem se zagotovo ne boste trpinčili na tak nesmiseln način. Rajši boste izbrali enostavnejšo, krajšo in učinkovitejšo pot ter s tem prihranili veliko denarja in časa, voljo pa boste raje vložili v naporen trening, ki vam bo prinesel željene rezultate.

Daleč najučinkovitejše vadbe so v majhnih skupinah (2-4 posamezniki) pod vodstvom trenerja. Skupina zagotovi zadostno motivacijo, spodbudo in tekmovalnost za najhitrejšo dosego vadbenih ciljev. Vendar pa morajo biti vsi posamezniki v skupini močno ciljno usmerjeni, saj lahko samo en neresen posameznik poruši celotno delovno vnemo skupine. Tudi če nimate možnosti vaditi v taki skupini, je še vedno individualna vadba s trenerjem boljša kot vadba brez trenerja. Vadba z izobraženim in izkušenim trenerjem ima naslednje prednosti:

– svetovanje pri oblikovanju ciljev

– analiza prehrane

– testiranje in načrtovanje vadbe

– prikaz vaj in pravilne tehnike

– spremljanje vadbe z opazovanjem in popravljanjem

– ustvarjanje dodatne motivacije z nenehno spodbudo

– večja verjetnost, da ne boste preskočili vadbe, če ste imeli naporen dan

Če vam je cilj hujšanje, lahko z uvedbo pravilne prehrane in vadbe brez težav zdravo shujšate za en kilogram na teden. Tisti, ki vam je cilj izoblikovanje telesa in imate že sedaj dokaj urejeno prehrano in vadbo, so številke bližje pol kilograma na teden ali še manj. Tisti, ki vam je cilj odprava ali zmanjšanje nespecifičnih kroničnih bolečin, lahko z redno vadbo 2x tedensko prva izboljšanja pričakujete po dobrih dveh mesecih. Ko govorimo o pridobivanju mišične mase, pa lahko s pravilno načrtovano dieto in vadbo pridobite v prvih nekaj mesecih po 1 kilogram čiste mišične mase na mesec ali tudi več, s predpostavko, da ste nevajeni vadbe z utežmi. Po nekje štirih mesecih do pol leta se ta prirast stabilizira v povprečju na pol kilograma čiste mišične mase na mesec.

Vir:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia