Zelenjava je ena najpomembnejših sestavin v prehrani. Na splošno pod zelenjavo uvrščamo vse dele rastlin s katerimi se ljudje hranimo. Gobe tudi ljudje pogosto uvrščajo med zelenjavo, čeprav v resnici spadajo med glive. Barva zelenjave pa je odvisna predvsem od barvila v njej, ta pa je odvisen od vrednost ph. Vendar za nas je bistveno da razčistimo katera zelenjava je škrobnata, katera neškrobnata in zakaj.
Škrobnata zelenjava je tista, ki vsebuje škrob, neškrobnata pa od ogljikovih hidratov vsebuje le vlaknine in sladkorje. Izogibajte se pretiranemu uživanju škrobnate zelenjave. Neškrobnate lahko pojeste v neomejenih količinah, ne glede na to, ali je vaš cilj hujšanje ali pridobivanje mišične mase. Neškrobnata zelenjava je dober vir vlaknin, prav tako pa upočasni inzulinski odziv obroka. Neškrobnata zelenjava tudi skrbi, da telo ne postane preveč zakisano, sploh v primeru, če pojeste veliko mesa.
TIPIČNI PRIMERIŠKROBNATE ZELENJAVE | TIPIČNI PRIMERINEŠROBNATE ZELENJAVE |
krompir | zelje |
rdeča pesa | listnata solata |
koruza | paprika |
korenje | kalčki |
šparglji | |
artičoka | |
cvetača | |
bučke | |
špinača | |
paradižnik | |
čebula | |
brokoli | |
jajčevec |
Vir:
Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia