Ste že kdaj skušali ledeno kavo pripraviti doma? Potem ste verjetno opazili, da okus nikakor ni isti, kot pri tisti iz tetrapaka ali kavarne. V čem je skrivnost? Prvo je v načinu priprave. Prava ledena kava se ne pripravi iz kuhane, ampak iz hladno pripravljene kave. Zahteva malce več potrpežljivosti, ampak se vsekakor izplača. Razlika v okusu kave je očitna. Naša druga skrivnost pa je kondenzirano mleko, ki da ledeni kavi tisti pravi polni, smetanasti okus. Sedaj, ko ste opremljeni z vsem znanjem, pa je sama priprava odlične ledene kave mala malica.
SESTAVINE (za 2 kavi):
5 dl vode
70g Potentia kave
1 dl kondenziranega mleka
1,5 dl sladke smetane
2 žlici medu
Košček črne čokolade ali žlica kakava
HRANILNE VREDNOSTI (na 1 kavo):
Kcal: 334
Beljakovine: 5g
Ogljikovi hidrati: 23g
Maščobe: 24g
POSTOPEK:
1. V kozarec s pokrovom (najboljše star kozarec za vloženo
zelenjavo) stresemo 70g Potentia kave in prilijemo pol litra vode.
2. Dobro premešamo, da se vsa kava dobro namoči.
3. Kozarec zatesnimo in pustimo počivati na sobni temperaturi 12 ur.
4. Nato kavo precedimo skozi gazo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
5. Pripravimo 2 kozarca in v vsakega vlijemo 1,5 dl kave in 0,5 dl kondenziranega mleka.
6. Dodamo 1 žlico medu (oz. po okusu) v vsak kozarec in dobro premešamo, da se raztopi.
7. Stepemo 1,5 dl sladke smetane in jo razdelimo v oba kozarca.
8. Potresemo z naribano črno čokolado ali kakavom.