3. Ali so res vsi mlečni izdelki problematični?

Niso vsi problematični, samo večina. Problemov pri mlečnih izdelkih je več. Najprej je laktoza. Po prvih nekaj letih se naša zmožnost za presnovo laktoze močno zmanjša in laktoza je pri mnogih odraslih vzrok raznovrstnih problemov (napihnjenost, alergije, astma…). Mleko je, enostavno povedano, za dojenčke. Ali ste vedeli, da smo ljudje edina vrsta živih bitij na Zemlji, ki pijemo mleko tudi po tem, ko se prenehamo dojiti?

Potem je pasterizacija, ki je močno povezana z laktozno intoleranco. Pri pasterizaciji se uničijo dobre bakterije in encimi, ki nam pomagajo npr. pri absorbciji kalcija in prebavi laktoze. O homogenizaciji in segrevanju na ultravisoko temperaturo sploh ne bi izgubljal besed. Mleko, ki ima rok uporabe več mesecev, ni več mleko, ampak najbolj milo rečeno neka mlečna brozga na osnovi vode, ki ne samo da ne vsebuje nobenih koristnih snovi, ampak je tudi škodljivo.

Če imate dostop do neobdelanih mlečnih izdelkov, pa je to druga zgodba. Najmanj problematični med mlečnimi izdelki so siri in maslo, saj skoraj ne vsebujejo laktoze.

Vir:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia