3. Potentia Vitality – Moja izkušnja

Pomembnejši del moje zgodbe in dogodki, ki so me oblikovali v osebo, ki sem danes, so se začeli že v začetku mojega obdobja šolanja, ko sem prenehal trenirati plavanje v plavalni šoli. Takoj za tem sem začel hitro pridobivati prekomerno telesno težo in vse to se je stopnjevalo tja do 4. razreda, ko so se moji starši odločili, da me vpišejo v zdravstveno šolo hujšanja. Vendar ni kaj dosti pomagalo, saj čeprav sem v tej šoli shujšal za nekaj kilogramov, so se moje prave težave začele v srednji šoli. Od konca osnovne šole in do sredine drugega letnika gimnazije sem se zredil na kar 110 kg pri višini 182 cm!

Že od malih nog sem bil samoiniciativen in športen tip človeka, zato me je nekega dne kot strela z jasnega prešinilo dejstvo, da tako enostavno ne gre več naprej! Prišel sem do spoznanja, da mi na moji poti ne morejo pomagati niti starši niti tako imenovani »zdravstveni strokovnjaki«, ampak da sem sam odgovoren zase in za svoje zdravje. Na tem mestu se je začel moj preobrat navzgor, ki pa je bil kljub končnemu uspehu še vedno poln padcev.

Takoj za tem sem uspel shujšati iz 110 kg na 74 kg! 36 kg v enem samem letu! Vendar sem zaradi zgrešene prehrane, s katero sem sam eksperimentiral, dobil zdravniško diagnozo: kronična utrujenost. Nakopal sem si tudi težave s spancem in ne glede na to, kako sem jedel, koliko sem spal in kako telesno dejaven sem bil, sem se počutil utrujenega in izčrpanega. Posledično sem zaradi nezadovoljstva nad počutjem, izgubljenim smislom v življenju zaradi vpisa na napačno fakulteto in ambivalentnostjo zaradi novorojenega sina, ki me je hkrati osrečeval in dodatno izčrpaval, zopet zanihal s težo in jo povečal na 95 kg.

Ampak tudi te okoliščine in notranji boji me niso mogli dolgo pustiti potrtega ali nedejavnega. Nov mejnik na poti svojega življenja sem postavil z vpisom na Fakulteto za šport. Sprejemne izpite sem uspešno naredil s telesno težo približno 82 kg in v sledečem letu prišel zaradi velike količine vadbe in stroge ter zdrave prehrane na približno 8 % telesne maščobe pri 78 kg. Tekom prvih pet let eksperimentiranja s prehrano, telesno in umsko vadbo sem preizkusil vrsto ekstremov v obeh smereh in vse možne vmesne različice. Le nekaj stvari, ki se jih v tem trenutku spomnim pri prehrani so bile, da sem šel od 500 kcal dnevnega vnosa pa vse do 5000 kcal. Od enega do sedmih obrokov na dan. Od visokohidratne do nizkohidratne prehrane. Od visoko beljakovinske do nizko beljakovinske. Od take z visoko vsebnostjo maščob, do take z nizko vsebnostjo. Od popolnoma mesne do popolnoma brezmesne diete in še bi se lahko našteval. Pri vadbi sem vadil od enega do vseh sedmih dni v tednu. Vadbe sem imel dolge od 20 minut pa vse do dveh ur. Mišične skupine sem vadil od 1x do 3x na teden vsako. Preizkusil sem tako visokokoličinske in nizko intenzivne vadbe kot visokointenzivne in nizkokoličinske. Sploh ne bom našteval koliko različnih vadbenih sredstev in metod sem preizkusil. Noro!

Pri umski vadbi sem preizkusil vse od hipnoze, avtogenega treninga, biofeedbacka in različnih relaksacij pa vse do različnih oblik meditacij in joge, tako sam kot tudi v različnih skupinah. Preizkuševal sem različne obnovitvene metode v kombinaciji z različnimi vadbami in cel kup ostalih življenskih navad. Umska vadba se je izkazala v mojem življenju kot neverjetna podpora takoj po fakulteti ko sem pričel z raznovrstnim delom trenerja, pisatelja, predavatelja ipd. Nenehno zaseden urnik, osredotočanje na mnogih področjih, ponavadi izčrpljajoče delo z ljudmi terjajo svoj davek. Umska vadba pa je kot da bi pritisnil gumbek reset na računalniku. Če računalnik dela dolgo brez prekinitve postaja vse bolj in bolj počasen. Podobno je z nami. Samo spanje ni dovolj, ker je nezavedno, umska vadba pa je zavestna in mi je omogočila, da nisem več živel življenje kot na avtopilotu, ampak s polnim zavestnim nadzorom. Brez nje bi že dolgo, dolgo nazaj pregorel.

Želel sem preizkusiti prav vse kar se mi je zdelo zanimivo, je predstavljajo vsaj približen smisel ali so obstajali dokazi, da deluje. Tako da v knjigi priporočam le tisto kar sem preizkusil na sebi (ali še vedno izvajam) in na stotinah drugih ljudeh, ki sem jih imel priložnosti trenirati v zadnjem desetletju in za kar hkrati obstajajo trdni dokazi, da deluje.

Zaradi resnega treniranja borilnih veščin sem tekom let na fakulteti utrpel dve resni poškodbi komolca in kolena, ki sta zahtevali operacijo in dolgotrajno večmesečno okrevanje. Pa ne le to. V tem času sem tudi zaradi raziskovanja z različnimi vrstami vadb in prevelike količine dvakrat povsem pretreniral. Zaradi tega sem bil primoran obakrat povsem opustiti skoraj vse vadbene dejavnosti za slabe dva meseca.

Jaz nisem nič drugačen od kogarkoli drugega. Sem le človek, ki je bil pripravljen vložiti veliko časa in napora v nauke, ki me jih je življenje želelo naučiti v povezavi s telesnim zdravjem, počutjem in zmogljivostjo, da bi jih lahko delil naprej in z njimi pomagal čimveč ljudem, kot je le mogoče. Danes sem pod 15% odstotkov telesne maščobe skozi vse leto pri okoli 83 kilogramih telesne teže. Ampak bistvo je, da se počutim kot superčlovek tako umsko kot telesno in to uspem vzdrževati. Treniram trikrat na teden, jem petkrat na dan, meditiram skoraj vsak dan in obožujem vsakodnevne sprehode. Vse zahvaljujoč napotkom, ki sem jih združil v tej knjigi. Vse ostalo je zgodovina.

V naslednjem članku bom govoril o nekaterih mitih povezanih z optimalnim počutjem.

 

Želim vam uspešno doseganje optimalnega počutja, predvsem pa ostanite močni!