4. Kaj pa če sem vegetarijanec ali vegan?

Pri vegeterijanstvu ni toliko problematično to, da se iz prehrane izključi meso. Problematično je vse ostalo, predvsem to, da se izključeno meso nadomesti ponavadi z vsem, kar je slabše od njega. Večina degenerativnih bolezni ni posledica uživanja mesa, ampak posledica uživanja žitaric, stročnic in pasteriziranih ter na vse ostale možne načine predelanih mlečnih izdelkov. Poleg tega se bo vedno našel vegeterijanec, ki bo rekel: »Pa saj lahko iz žitaric in stročnic dobim zadosti beljakovin!« Te beljakovine vam bodo omogočile, da boste preživeli, ne bodo vam pa omogočile dobre zmogljivosti, če ste npr. športnik, ker imajo nizko biološko vrednost. Vegeterijanci športniki imajo resne probleme s pomanjkanjem mnogih hranilnih snovi in ne tolažite se, da se da vse rešiti s prehranskimi dopolnili.

Naslednja katastrofa vegeterijanstva je soja. Soja ne le da je ena izmed najbolj škropljenih pridelkov, ampak tudi zmanjšuje testosteron in povečuje estrogen, povzroča zmanjšano delovanje ščitnice, zavira absorbcijo določenih mineralov in slabo vpliva na rdeče krvničke. Ampak ne vzemite tega, kar tu pišemo resno, hej, saj gre samo za VAŠE življenje.

Vegetarijancem priporočamo, da pojejo več ostalih živil z visoko biološko vrednostjo, kot so npr. jajca in sirotkine beljakovine. Tisti, ki sami sebe označujejo kot »vegetarijance« in vseeno jejo ribe, predlagamo, da pojejo več rib. Vegani pa se lahko kar poslovijo od kakršnekoli zmogljivosti. Prenehati jesti vse, za kar je bilo naše telo ustvarjeno? Vaša odločitev.

Vir:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia