4. Kako pripravimo okolje in sebe za meditacijo?

Če meditirate prvič, morate najprej pripraviti ustrezno okolje za meditacijo. Prostor, v katerem boste prvič meditirali, mora biti rahlo zatemnjen, prezračen, pospravljen in prostor za sedenje mora biti urejen tako, da sedite obrnjeni stran od neposrednega vira svetlobe. Za sedenje potrebujete mehko podlago (npr. tepih) in ustrezno podporo za hrbtenico (najprimernejši je »zafu« – okrogla blazina za pod zadnjico).

Kasneje, ko boste postali bolj izurjeni v meditaciji, boste lahko meditirali kjerkoli in ne boste nujno potrebovali mirnega kotička. Lahko boste npr. meditirali zjutraj na avtobusu, ko se boste vozili v službo ali šolo. Dlje kot boste meditirali, manj vas bodo motili zunanji šumi v meditaciji.

Če meditirate, medtem ko so blizu vas prisotni družinski člani ali prijatelji, predlagam, da pred ali na vrata sobe, v kateri meditirate, postavite kakšen znak ali napis, da bodo vsi vedeli, da meditirate in vas ne bodo motili. Če vas med meditacijo kaj zmoti, ne hitite! Vzemite si vsaj še pol minute, da počasi pridete iz meditativnega stanja.

Najmanj 24 ur pred meditacijo ne smete piti alkoholnih pijač ali vzeti nepredpisanih zdravil, ki spreminjajo stanje vaše zavesti. Eno uro pred meditacijo tudi ne pijte energijskih ali kofeinskih napitkov in ne jejte hrane. Med meditacijo ne nosite oprijetih oblačil in ne bodite obuti. Odstranite tudi očala ali kontaktne leče.

Če ste po naravi zelo hiperaktivni in se res težko pripravite k meditaciji, vam priporočam izvajanje razteznih vaj pred meditacijo.

Vir: Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia