4. Potentiini kavni recepti – Sladoledne sanje

Njami sladoled! Naj bo katerega koli okusa, se vedno prileže v vročih poletnih dneh. Za vse kavoljube pa je tukaj odlična različica z okusom Potentia kavice. Najlepše vam bo uspel z uporabo strojčka za pripravo sladoleda. Če pa ga nimate, seveda lahko pripravite sladoled tudi na klasičen način v zmrzovalniku. V vsakem primeru je najbolje, da ga pojeste še isti dan, ko je prijetno mehek in kremast.

SESTAVINE (za cca 1L sladoleda):
2 dl mleka
4 dl sladke smetane
4 jajčni rumenjaki
3 žlice medu
25 g Potentia kave

HRANILNE VREDNOSTI (na 100g):

Kcal: 270

Beljakovine: 4g

Ogljikovi hidrati: 11g

Maščobe: 24g

 

POSTOPEK:
1. V 2,5 dl vode zakuhamo 25g Potentia kave in pustimo, da se ohladi.
2. V kozico nalijemo mleko in ga na srednji temperaturi segrevamo tik do vretja.
3. Medtem v posodi stepemo jajčne rumenjake in med. Počasi dodajamo segreto mleko in mešamo, dokler zmes ne postane penasta.
4. Prelijemo jo nazaj v kozico in na srednjenizki temperaturi segrevamo približno 15 minut. Vmes jo nenehno mešamo in pazimo, da se jajca ne sprimejo. Zmes se mora toliko zgostiti, da se prijemlje na žlico.
5. Odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
6. Kavo precedimo in počasi dolivamo v pripravljeno mešanico. Dobro premešamo.
7. V drugi posodi stepemo smetano in jo ob rahlem mešanju počasi dodajamo mešanici. Dobro premešamo, da se enakomerno porazdeli.
8. Pripravljeno zmes vlijemo v napravo za pripravo sladoleda in zamrznemo po navodilih.
9. Če takšne naprave nimamo, lahko zmes vlijemo tudi v plastično posodo in postavimo v zamrzovalnik. Vsake pol ure vzamemo ven in premešamo. Po približno2-3 urah sladoled postrežemo.