5. Kakšno držo zavzamemo med meditacijo?

Ko začnete meditirati, najprej zavzemite pravilen položaj. Drža, ki jo bomo opisali v nadaljevanju, se imenuje Sedem točkovna drža Vairochane in je ena najboljših drž, ki omogoča, da ostanete osredotočeni in sproščeni istočastno. Hkrati je tudi ena najpogosteje izvajanih meditacijskih drž.

Če meditirate leže, obstaja velika verjetnost, da boste med meditacijo zaspali, sploh če ste pred meditacijo malce utrujeni. Prav tako ne priporočam meditirati na stolu, razen če imate določene zdravstvene težave (pomanjkanje gibljivosti, problemi s sklepi ali hrbtenico…), ki bi vam onemogočale sedeti s prekrižanimi nogami. Če zavzamete preveč udoben položaj, ko se še učite meditirati, se vam zelo hitro lahko zgodi, da začnete sanjati.

Pri sedenju s prekrižanimi nogami obstajata še dva naprednejša položaja in sicer lotus ter pol lotus. Čeprav sta oba položaja zelo stabilna in pogosto prakticirana, ju vsem začetnikom odsvetujemo, razen če ste izredno gibljivi.

Najpomembnejše pri drži v meditaciji je vzravnana hrbtenica. Vaša ušesa in rame morajo biti v isti liniji. Sprostite ramena in potisnite teme glave proti stropu. Pri tem potegnite k sebi brado. Usta držite sproščeno odprta. Da bi držo okrepili, je potrebno potisniti prepono navzdol v smeri spodnjega dela trebuha. Na začetku se vam bo v takšni drži zdelo težko dihati na naraven način. Toda ko se nanjo navadite, boste lahko dihali naravno in enakomerno.

Tudi z rokami lahko v meditaciji tvorite različne položaje. Ena možnost je, da desno dlan položite v levo dlan, tako da so srednji členki sredincev skupaj in se palca narahlo dotikata, bodo vaše dlani oblikovale lep oval. Dlani držite ob telesu in palca naj bosta približno v višini popka. Gornji del rok držite sproščeno in lahkotno ter malce odmaknjeno od telesa, kakor da bi pod pazduho stiskali jajce, ne da bi ga strli. Druga možnost pa je, da navzdol obrnjene dlani sproščeno počivajo na kolenih.

Položaj v meditaciji morate nenehno vzdrževati. Ko vidite, da vam npr. glava začne padati nazaj ali hrbtenica ni več ravna, to popravite. Če mislite, da niste dober meditant, ker vam vseskozi glava pada nazaj ali ne morete držati ravne hrbtenice, to sploh ne drži. Vse je meditacija.

Povzetek Sedem točkovne drže Vairochane:

1. Prekrižane noge

2. Roke v naročju ali na kolenih

3. Ravna hrbtenica

4. Razširjena ramena

5. Rahlo prepognjen vrat in spuščena brada

6. Jezik se dotika neba v ustih

7. Oči gledajo po konici nosu

Vir:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia