6. Ali mi priporočate pitje kave?

Absolutno podpiramo in priporočamo pitje kave tako športnikom kot nešportnikom. Kava je neverjetno zdrava in tudi v tej izjavi nas podpira ogromno raziskav. Kava ima več antioksidantov kot temna čokolada ali čaj. Ena raziskava je ugotovila, da so moški, ki popijejo ogromne količine kave, približno 60 % manj ogroženi za nastanek raka na prostati. Šest raziskav kaže, da imajo redni uživalci kave 80 % zmanjšano tveganje za nastanek Parkinsonove bolezni. Še več raziskav kaže, da so ljudje, ki popijejo vsaj dve kavi na dan, 25 % manj ogroženi za nastanek raka na debelem črevesu, 80 % manj ogroženi za cirozo, 35 % manj ogroženi za sladkorno bolezen tipa 2 in 50 % manj ogroženi za nastanek žolčnih kamnov. Pravzaprav so raziskave pokazale, da kava zmanjšuje tveganje za nastanek skoraj vseh možnih rakavih obolenj. Kava povzroča tudi manjšo smrtnost, kar je pokazala 14 let trajajoča raziskava, ki je obsegala preko 400.000 ljudi. Dokazano zmanjšuje srčne bolezni in napade, izboljšuje razmerje med slabim in dobrim holesterolom ter pospeši presnovo.

Poleg pridobitev za zdravje ima kava tudi veliko učinkov na povečano zmogljivost. Kofein zmanjša stopnjo zaznanega napora, poleg tega pa imajo ljudje, ki redno pijejo kavo, boljši reakcijski čas in verbalni spomin. Kofein dokazano poveča zmogljivost v moči in hitrosti, izboljša obnovitev in zmanjša zakasnjeno mišično bolečino. Raziskave so tudi ovrgle mit, da kava povzroča dehidracijo.

Kaj vse to pomeni? Enostavno to, da je kava zelo zdrava in da se ji ne odrekajte. Ker pa je kava zelo škropljen izdelek, pa tudi v tem primeru priporočamo kupovanje ekološke kave. Omejite kavo na eno do dve skodelici na dan in še to v dopoldanskem času oz. pred vadbo, da ne postanete kronično odvisni od kave. Kave pa se morate vseeno paziti tisti ljudje, ki jo zelo počasi presnavljate. To ste tisti, ki spijete eno majhno skodelico kave in potem čutite napetost še ure in ure. Na srečo ste taki izredno redki.

Viri:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia