7. Koliko časa naj meditiram?

Zelo pomembno je, da meditirate res vsak dan, ampak ko začenjate, je dovolj samo 5 min na dan ali celo manj. Če želite občutiti resnične koristi meditacije, mora le-ta postati del vašega vsakdana. Tako kot npr. jutranje umivanje zob ali oblačenje. Ko si zjutraj umivate zobe, ne razmišljate, da počnete kaj posebnega. Enostavno si umivate zobe. Enako je z meditacijo. Mogoče se vam bo na začetku zdelo: »Uvav, sedaj pa meditiram.« Ampak čez nekaj časa bo to postala le ena izmed vaših vsakodnevnih aktivnosti, nič posebnega. Če čutite, da se je vaš urnik samo še bolj zapolnil, sedaj ko ste začeli meditirati, in da si težko vzamete vsakodnevni čas za sedenje, potem je brez veze, da meditirate. Potem meditacija za vas ne bo imeli nikakršnih koristi in je najbolje, da z njo prenehate. Star zenovski pregovor pravi: »V meditaciji bi morali sedeti vsak dan 20 minut. Razen če ste preveč zaposleni, potem bi morali sedeti eno uro.«

Dolžino meditacije lahko povečujete po občutku. Ko se vam zdi, da vam ni več problem meditirati in čutite, da lahko meditirate več kot 5 minut, povečajte dolžino za 5 minut in tako naprej, dokler ne pridete do 2×15 minut na dan oz. 1×30 minut na dan. Seveda pa lahko kasneje, ko postanete bolj izurjeni v meditaciji, meditirate še dlje. Predlagamo, da ko pridete do 30 minut na dan, se pri tej dolžini ustalite vsaj za nekaj mesecev. Sicer pa ni toliko pomembno, koliko časa (v smislu minut) meditirate, ampak ali vas meditacija prinese do določenega stanja budnosti in prisotnostni uma v tem trenutku.

Za najstnike in starejše otroke priporočamo, da meditirajo toliko, kolikor so stari. Se pravi, če je otrok star 7 let, naj meditira 7 minut na dan, razen če želi in zmore več.

Če imate kakšen dan res malo časa na razpolago, je bolje meditacijo skrajšati, kakor da sploh ne bi meditirali. Lahko samo 5 minut. Če se vam to zdi veliko, pa 2 minuti.

Za merjenje dolžine meditacije predlagamo, da si nastavite budilko. Nikakor si pred sebe ne postavite ure, da bi morali potem vseskozi gledati, ali je že konec!

Vir:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia