7. Žanjite moč hormonov – leptin

Leptinu pravijo tudi hormon sitosti, saj zmanjšuje občutek lakote. Njegova primarna vloga je kontrola apetita in na dolgi rok uravnavanje energijskega ravnotežja. Hormon izdelujejo adipozitne (maščobne) celice in zato verjetno ne preseneča podatek, da ga imajo večje količine pretirano debeli ljudje. Morda bi mislili, da so potemtakem najdebelejši ljudje tudi najbolj siti, vendar zadeva ni tako preprosta.

Z leptinom je podobno kot z inzulinom. Ni dobro, da ga imamo tako premalo kot tudi preveč. Kronično znižane ravni leptina najdemo pri podhranjenih posameznikih ali pri ljudeh, ki predolgo časa vztrajajo na prestrogih dietah. To je verjetno tudi eden izmed razlogov, zakaj ima veliko diet jo-jo učinek. Super učinkovite so na kratki rok, na dolgi rok pa imajo celo vrsto negativnih posledic na naš organizem – med njimi je tudi porušeno ravnovesje leptina. V tem primeru se zagotovo izkaže, da bližnjica postane najdaljša pot do cilja. Če pa v našem telesu nenehno kroži veliko leptina, potem se tako kot na inzulin naše telo nanj navadi. Posledično se zmanjša telesna zaznava za leptin in nastopi leptinska rezistenca, kar pa lahko vodi v začaran krog lakote in hkrati prenajedanja ter posledično vse večje telesne teže.

V nadaljevanju pri vprašanju o sadju smo omenili tudi, kako je leptin pomembno povezan s sadjem, oz. bolje rečeno s sadnim sladkorjem – fruktozo. Na srečo obstaja nekaj načinov, kako ponovno izboljšati ravnovesje leptina.

KAKO IZBOLJŠATI RAVNOVESJE LEPTINA

kako-izboljsati-ravnovesje-leptina