9. Kako je z meditacijo v izrednih življenjskih okoliščinah?

Če ste bolni, okrevate po operaciji, ali ste doživeli čustveni pretres (npr. naravne nesreče ali osebne travme), vam bo meditacija v veliko pomoč. V takih okoliščinah lahko meditirate tako pogosto, kot želite. Navadno bi bilo mogoče vaše najprijetnejše mesto topla, udobna postelja, toda če imate npr. psihične muke, zdaj zaradi njih ne morete biti pri miru. Morda hodite gor in dol, ven in noter, toda nič vam ne pomaga. Dejansko je najboljši način, da si olajšate duševno trpljenje, sedenje v meditaciji, pa čeprav z zmedenim stanjem uma in s slabo držo.  Vendar moramo za take stvari že prej vaditi. Tenzin Gyatso (14. Dalai Lama) je rekel, da če ima posameznik mirno stanje uma, bo vedenje in mišljenje takega posameznika mirno in v ravnovesju tudi v stanju velikega zunanjega vzburjenja.

Ne morete pričakovati, da boste v življenju uspešno previhrali skozi stresne dogodke, če niste že predhodno izvajali umske vadbe – meditacije. Tako kot ne morete pričakovati, da lahko zmagate na športnem tekmovanju, če niste nič vadili zanj.

V življenjskih obdobjih, ko ste pod hudimi obremenitvami in se med meditacijo težko zberete, lahko meditirate z umirjeno meditativno glasbo, sicer pa glasbo odsvetujemo. V težkih obdobjih lahko izvajate tudi več krajših (5-10 minutnih) meditacij tekom dneva, poleg ene ali dveh glavnih.

Vir:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia