Biofeedback

KAJ JE BIOFEEDBACK?

Biofeedback oz. tehnika naravne povratne zanke je tehnika, ki uči ljudi, kako izboljšajo svoje zdravje in sposobnosti s kontrolo določenih telesnih procesov, ki se ponavadi dogajajo brez zavestne kontrole (srčni utrip, krvni pritisk, mišična napetost in temperatura kože). Elektrode, pritrjene na kožo, merijo te procese in jih prikazujejo na zaslonu. S tehniko naravne povratne zanke se lahko naučimo, kako npr. nadzorujemo svoj srčni utrip ali krvni pritisk. Sprva svoj napredek opazujemo na zaslonu, sčasoma pa uspemo telo nadzorovati brez zaslona ali elektrod. Biofeedback je učinkovita terapija za mnoge probleme, predvsem pa se uporablja za zdravljenje visokega krvnega pritiska, napetosti, glavobolov in kroničnih bolečin. 

KAKO DELUJE BIOFEEDBACK?

Raziskovalci niso povsem prepričani, kako biofeedback deluje. V nečem pa so si enotni: večina ljudi, ki jim biofeedback pomaga, ima probleme, ki jih povzroči ali poslabša stres. Zato znanstveniki verjamejo, da je sprostitev ključna pri uspešni biofeedback terapiji. Ko trpimo zaradi kroničnega stresa, notranji procesi v telesu, kot je krvni pritisk, postanejo preveč aktivni. Tako lahko s pomočjo biofeedbacka in usposobljenega terapevta uravnavamo te procese skozi mentalno vadbo in sprostitev. Ko smo uspešni, vidimo rezultate na zaslonu, kar dodatno spodbudi naš trud. 

KORISTI BIOFEEDBACKA?

Biofeedback pomaga pri zdravstvenih problemih, kot so: anoreksija, anksioznost, astma, avtizem, bolečine v spodnjem delu hrbta, močenje postelje, kronične bolečine, depresija, diabetes, epilepsija, glavoboli in migrene, poškodbe glave, visok krvni pritisk, motnje učenja, mišični krči, seksualne motnje in poškodbe hrbtenjače. Zaenkrat o stranskih učinkih ne poročajo. 

BIOFEEDBACK ZA ŠPORTNIKE
 
Obstaja močna povezanost med umsko in telesno zmogljivostjo v športu. Rečemo lahko, da razvitje velikega števila umskih moči, kot je npr. fokus ali koncentracija, zviša športno zmogljivost. Fokus pomeni izbrana pozornost, koncentracija pa pomeni trajanje te popolne pozornosti v času. Poleg ostale psihološke podpore, nudi biofeedback zmožnost nadzorovanja samouravnalnih telesnih procesov. Glavni smisel biofeedbacka je povečanje zavestne kontrole nad fiziološkimi procesi, ki se zdijo navadno zunaj našega nadzora, z informacijo o njih, ki jo dobimo preko zunanjega signala. Športni psihologi opisujejo biofeedback kot pomembno orodje za [1]: 
  1. pomoč športniku za nadzorovanje nivojev vzburjenja
  2. pomoč športniku pri nadzorovanju čustev in nihanja razpoloženja
  3. zagotavljanje umske pripravljenosti telesa za najvišjo zmogljivost
Umsko pripravo športnika za tekmovanje lahko opišemo tudi kot »nesti možgane v telovadnico«. Športnike se umsko pripravi za vzdržanje največjih utrujenosti, časovnega pritiska, nemogočih zahtev in pritiska množice. Poleg ostale psihološke podpore, naj bi bila biofeedback tehnologija pomemben del vadbenega režima. Tekmovalni stres, tesnoba in mišična napetost so pogosto zaviralci zmogljivosti. S pomočjo biofeedbacka lahko športnik na dolgi rok objektivno oceni in nadzoruje te spremenljivke [1]. 
Biofeedback zahteva od športnika preklapljanje med nalogami, ki zahtevajo sproščanje in tistimi, ki zahtevajo koncentracijo oz. osredotočenje. Sprostiti se poskuša z različnimi tehnikami od dihanja do sugestij in vizualizacije. Želeno stanje opazuje skozi igro na računalniku. Z redno vadbo se športnik nauči nadzorovati lastno telo in um brez zunanjih pripomočkov. To pripomore k njegovi zmogljivosti in uspešnosti v športu. 
 

Vir:

Pridobljeno (2012) s http://www.umm.edu/altmed/articles/biofeedback-000349.htm

Pop-Jordanova, N. in Demerdzieva, A. (2010). Biofeedback Training for Peak Performance in Sport – Case Study. Macedonian Journal of Medical Sciences, 3(2): 113-118.