Fitnes trener ali osebni trener?

Fitnes trener

Fitnes trener ali osebni trener? Vprašali me boste, ali je sploh razlika in v čem? Razlika je velika. Poglejmo si obe vrsti trenerjev. Pri fitnes trenerju si najprej oglejmo besedo fitnes. Beseda izhaja iz angleške besede fitness in v dobesednem prevodu pomeni pripravljenost, stanje neke pripravljenosti  ali po domače biti fit, kar drugače pomeni v dobri pripravljenosti. Vendar v kakšni pripravljenosti? Seveda je mišljena telesna pripravljenosti, vendar tega nismo uspeli dodati v slovenščini, ko smo besedo poslovenili. Seveda ni pomembno, kaj v resnici beseda pomeni. To nikogar ne zanima in nihče se s tem ne ukvarja. Važno je, da se dobro sliši, četudi je pomen polovičen ali morda neustrezen. Morda ravno zato pogosto prihaja do zmote, da splošna javnost pojmuje fitnes trenerja kot izključno nekoga, ki dela v fitnes centru.

Torej razloženo se fitnes trener ukvarja izključno s telesno pripravljenostjo. Seveda če je telo v dobrem stanju, dobri pripravljenosti lahko tudi predpostavljamo, da je zdravo. Torej lahko v najboljšem primeru rečemo, da je fitnes trener – trener telesne pripravljenosti in dobrega zdravja. O izgledu težko rečemo karkoli, saj nič od tega dvojega (pripravljenost in zdravje) ne pove kaj dosti o izgledu. Na primer ali je človek suh ali ima veliko mišične mase ali ima nizek odstotek telesne maščobe in tako dalje.

Osebni trener

Kako pa je na drugi strani z osebnim trenerjem? Osebni trener se, kot že sama beseda pove, ukvarja s celotno osebo. Torej ne vzame v zakup le pripravljenosti ali zdravja, ampak tudi počutje, izgled in celo značajske lastnosti ter čustvovanje. Dober osebni trener obravnava pri osebi prav vse, saj se zaveda, da vsak del doprinese k celotnemu rezultatu. Svojega varovanca obravnava torej celostno. Zaveda se, da ne pomaga, da npr. oseba pride na izredno nizek odstotek telesne maščobe, a se zaradi tega počuti popolnoma izčrpanega. Ali pa da predpiše nekomu enolično, monotono dieto, ki se mu čez nekaj mesecev ali morda tednov popolnoma priskuti in zato ponovno pristane v starih prehranjevalnih navadah.

Osebni trener torej ne oblikuje le vadbe in prehrane ampak osebo. Kot osebni trener s preko 300 treniranimi posamezniki in preko 10.000 ur zabeležnih vadbenih enot sem že dolgo nazaj spoznal, da če sprememb, ki jih trener svetuje ali naroči posamezniku, le-ta ne bo zmožen vključiti v svoj vsakdanjik ali če bodo povsem v nasprotju z njim samim, potem jih zagotovo ne bo osvojil na dolgi rok in jih bo dokaj hitro opustil. Zato je pomembno, da dobi trener čim boljši pregled nad osebo, katero trenira ali ji svetuje. Samo vedenje o tem, kaj njegov varovanec ali varovanka poje in kako se giblje, je močno pomanjkljivo.

Zaključek

Živimo v času, kjer je prilagoditev zagotovo ena najpomembnejših odlik na kateremkoli področju. Tisti, ki se prilagodijo, preživijo, tisti, ki se ne znajo prilagoditi izumrejo. To ne velja le za Darwinovo evolucijo živih bitij, ampak tudi za posel in posledično trenerje. Čeprav so metode enega fitnes trenerja lahko zares učinkovite, pa to ne pomeni kaj dosti, če jih na koncu koncev osvoji le drobna peščica vseh, s katerimi pride v stik kot fitnes trener. Kaj pa je potrebno za uspešno prilagoditev? Predvsem učenje iz izkušenj, kar pa pomeni majhen ego in veliko motivacijo za uspeh.

Fitnes trenerji, ki še danes verjamejo, da je dovolj za delo z osebo le izvrstno znanje iz vadbe in prehrane, so začeli izumirati, če niso že izumrli. Po drugi strani pa se že kar nekaj časa odpira nov svet za osebne trenerje, ki želijo iskreno pomagati ljudem živeti boljše življenje in se prilagoditi ter biti ponižen, da bi to dosegli. Če ste torej v iskanju trenerja, ki bi vam pomagal živeti bolj optimalno življenje, izberite takega, ki ga boste zanimali vi in ne le vaš denar ali nova referenca.

Luka Gorše je bivši vrhunski športnik, diplomant Fakultete za šport in mednarodni avtor knjižnih uspešnic. V svoji 13 letni karieri je do odličnega počutja, videza in zmogljivosti pomagal na tisoče ljudem. Več o Luku si preberite na njegovi spletni strani: lukagorse.com