KAJ JE KINEZIOLOŠKI TAPING?
Kineziološki taping je Japonska inovacija iz 70.ih let (v našo državo je prišel šele pred kratkim) in predstavlja nenehno taktično stimulacijo na koži, 24 ur dnevno. Kineziološki trak ni omejujoč in dovoljuje celoten obseg gibanja, v nasprotju z standardnim tapingom, ki je ovit okoli sklepa izključno zaradi stabilizacije in podpore na vadbi ali tekmovanju. Kineziološki taping se uporablja pri mnogih poškodbah lokomotornega sistema v fizioterapiji in športu.
LASTNOSTI IN PREDNOSTI KINEZIOLOŠKEGA TAPINGA?
– sestavljen je iz 100% bombaža za prijeten občutek in dihanje
– ima enako prožnost kot človeška koža
– vsebuje lepilo, ki se toplotno aktivira, drugače pa je zelo blago, nealergijsko
– dodane ima kanale za cirkulacijo zraka, vode in potu
– na koži zdrži relativno dolgo, nekje 5 dni, kasneje ga moramo odstraniti zaradi higienskih razlogov
KAKO in KDAJ SE ELASTIČNI TRAK NANAŠA?
Trak je lahko uporabljen na sproščeni ali raztegnjeni mišici. Trak se lahko nanaša v raztegnjenem ali sproščenem stanju. Ponavadi se nanaša iz enega konca mišice na drugega. V splošnem poznamo pet osnovnih tehnik nanašanja traku:
– mišična (za mišične poškodbe)
– korektivna (za stabilizacijo)
– sprostilna (proti bolečinska)
– fascia (za brazgotine)
– limfna (za otekline)
GLAVNI PROBLEMI PRI KINEZIOLOŠKEM TAPINGU?
– koža mora biti čista (nemastna, nepotna), ko nanašamo trak
– koža mora biti relativno gladka (nekosmata)
– kontraindikacije predstavljajo sveže, odprte rane in alergijske reakcije, katere se lahko pojavijo pri kožno zelo občutljivih ljudeh
V zadnjem času opažamo velik porast trakov za kineziološki taping v mnogih športnih trgovinah. Vendar pa, če ne obvladate osnov anatomije (izvori, narastiča in funkcije mišic) in tehnik lepljenja kineziološkega tapinga, potem je lepljenje trakov popolnoma brez učinka. Rajši vam predlagamo obisk fizioterapevta, kinezioterapevta oz. nekoga, ki je usposobljen za delo z kineziološkem tapingom.
Vir:
Arko, Ž. (25.03.2011). Kineziološki taping. Skripta, Ljubljana: Edman d.o.o.