Najpomembnejši obrok v dnevu

Obrok, ki ga zaužijemo najkasneje 30 minut po vadbi, zagotovo predstavlja najpomembnejši obrok v celem dnevu. Med samo vadbo ste iztisnili iz svojega telesa največ, kar premore, in ker vemo, da mišice in ostala goriva ne rastejo in se ne obnavljajo med vadbo, ampak po vadbi, je pomembno, da poskrbite za ustrezno obnovitev z optimalnim obrokom. Tovrsten obrok mora biti sestavljen iz velikega dela hitrovsrkajočih beljakovin in ogljikovih hidratov z višjim glikemičnim indeksom za dvig hormona inzulina. Ker želimo, da hranilne snovi v obroku želodec predela kar najhitreje, tako da hitro pridejo v naš krvožilni sistem in posledično do mišic, je obrok po vadbi edini v dnevu, kjer se moramo izogniti maščobam, tudi zdravim. Maščobe namreč upočasnijo prebavo in ne vplivajo na dvig ravni inzulina.

Na tržišču najdemo v točno ta namen že mnoge predpripravljene beljkovinske prahe, ki jih enostavno zmešamo z vodo in popijemo. Od takih, ki so sestavljeni samo iz beljakovin, do takih, kjer je razmerje beljakovin in OH 50/50, do nadomestkov obroka, ki vsebujejo tako beljakovine kot ogljikove hidrate in tudi maščobe. Mnogi ljudje, ki tega ne poznajo, mislijo, da so beljakovinski napitki nevarni in umetni, kakšni pa še celo popolnoma zmotno mislijo, da so to anabolični sterodidi ali da povzročajo enake učinke. Beljakovine v prahu niso pravzaprav nič posebnega. Nimajo nobenih posebnih pozitivnih ali negativnih učinkov. Tako kot lahko v trgovini kupimo semena v prahu, mleko v prahu in kakav v prahu, imamo tudi beljakovine v prahu. Vendar ker se še do nedavnega te beljakovine niso prodajale v klasičnih živilskih trgovinah, ampak v trgovinah s prehranskimi dopolnili, morda nekateri ljudje dobijo občutek, da so nekaj posebnega in imajo drugačne učinke kot npr. beljakovine v mesu ali mleku. Vendar beljakovine v prahu ne sodijo med prehranska dopolnila, ampak hrano.

Beljakovine v prahu izbiramo glede na različne vadbene cilje, ki jih imamo, energijske potrebe in seveda okuse. Na tem mestu naj poudarim, da z uživanjem beljakovinskih napitkov po vadbi ne bomo nič hitreje dosegli našega cilja, kot če bi po vadbi npr. uživali meso ali mlečne izdelke, še vedno pa imajo kar nekaj prednosti:

– izredno hitra in enostavna priprava

– cenovno enako ali še lažje dostopni kot ostala hrana

– možen izbor optimalne mešanice glede na specifične lastnosti posameznika

– lahki za prebavo (nekateri pa imajo tudi dodane encime za še lažjo prebavo)

– kakovostni pripravki vsebujejo kakovostna hranila

Najboljši izbor za skoraj katerikoli vadbeni cilj so zagotovo sirotkine beljakovine, ki imajo eno izmed najvišjih bioloških vrednosti izmed vseh živil. Pridobljene so iz mleka s postopkom filtracije, kjer se odstranijo ogljikovi hidrati in maščobe. Ločimo med sirotkinim izolatom in koncentratom, pri čemer je izolat »čistejši« (vsebuje več beljakovin in manj ogljikovih hidratov ter maščob) kot koncentrat. Ta razlika se močno pozna tudi v ceni, vendar manj v samem delovanju oz. dosežkih. Dobijo se popolnoma samostojno ali v kombinaciji z ogljikovimi hidrati. Kupiti je mogoče tudi sirotkine beljakovine brez laktoze, za tiste z alergijo na laktozo ter tudi take, ki so brez kakršnihkoli dodatkov (barvil, arom in sladil) – izključno le sirotkine beljakovine. Beljakovinam v prahu z vodo lahko primešamo tudi različno sadje in dodamo začimbe, npr. cimet, za raznovrsten okus ter hranila in dobimo zelo kvaliteten ter zdrav obrok. Seveda pa tovrsten obrok lahko zaužijemo tudi ob drugih delih dneva, npr. kot prvi obrok v dnevu ali pred vadbo.

Za vse, ki pa kljub vsemu še vedno ne želite uživati beljakovinskih napitkov, pa predlagam po treningu jesti meso z malo oz. nič maščobe ali manjmastno skuto. Po potrebi, oz. v skladu z vadbenimi cilji, lahko tako mesu kot skuti dodajamo poljubne vrste in količine ogljikovih hidratov.

 

Želim vam uspešno doseganje optimalnega počutja, predvsem pa ostanite močni!