Osebna oprema pri vadbi za moč

Pas je zelo pomemben in nujno potreben pri vadbi moči pri vseh štirih glavnih dvigih (počep, mrtvi dvig, potisk s prsi in potisk nad glavo). Pas dodatno pripomore k povečanju znotrajtrebušnega pritiska (IAP – Interabdominal Pressure), ki nastane zaradi neizogibnega Valsalva manevra. Lander idr. (1992) so dokazali, da je bil IAP za 25-40% večji, ko so subjekti nosili pas za dvigovanje uteži med izvedbo počepov. To naj bi pripomoglo k zmogljivosti določenih vaj z utežmi, kakor sta počep in mrtvi dvig, saj povečanje IAP-a stabilizira hrbtenico in zmanjša kompresijske sile na hrbtenico (Harman, Bosenstein, Frykman in Nigro, 1989). Nekateri trdijo, da je pas za dvigovanje uteži le potuha za nerazvijanje trebušne in hrbtne muskulature. To trdijo ljudje, ki sploh ne razumejo naloge pasu za dvigovanje uteži. Vloge pasu prav tako ne razumejo ljudje, ki izdelujejo ali prodajajo pasove, ki so širši na ledvenem delu. Pas mora biti širši na trebušnem delu (saj nudi oporo trebuhu in ne hrbtenici!) ali pa enako širok po celotni dolžini. Priporočamo, da pasove, ki so širši na ledvenem delu, zavrtimo okoli trupa za 180°, tako da se širši del nahaja spredaj in ne zadaj.

Paščki, ki nadomeščajo moč stiska rok, so opcijski. Lahko jih uporabljamo pri težah zelo blizu maksimuma, drugače pa jih odsvetujemo, saj si brez njih krepimo tudi moč stiska rok oz. podlahtnične mišice. Povoji za sklepe (kolena, zapestja in komolce) zagotavljajo večjo stabilnost in oporo pri maksimalnih težah. Če ste smrtno resni pri vadbi za moč, potem vam bodo v kasnejših fazah vadbe prišli zelo prav, za rekreacijsko dviganje uteži pa niso potrebni.

Med obvezno opremo pri vadbi za moč spada še kreda. Kreda je izjemno pomembna, saj izsušuje roke in zagotavlja boljši oprijem. Kdorkoli v »kvazi fitnesu« oz. prostoru, kjer se izvaja vadba za moč brez krede, nima kaj početi. Če nekdo izvaja vadbo za moč v telovadnici oz. »kvazi fitnesu«, ki nima krede, oz. ne dovoljuje njene uporabe zaradi kakršnikoli razlogov, mora le-ta obvezno zamenjati vadbeni prostor!

Kar se tiče obutve lahko povemo, da olimpijski dvigovalci uteži uporabljajo čevlje z dvignjeno peto. Triatlonci moči uporabljajo čevlje z ravnim, tankim in trdim podplatom. Če izvajamo veliko skakalnih vaj, potem svetujemo čevlje z dobro amortizacijo. Sicer pa vadbe za moč nikakor ne izvajamo v športnih copatih z debelim in mehkim podplatom, zaradi zmanjšane stabilnosti celega telesa. Zelo dobra obutev za dvigovanje uteži so vse superge All star in njim podobni čevlji. Seveda pa lahko vadbo za moč izvajate tudi bosi.

Viri:

Lander, J. E. (1992). The effectivness of weight belts during multiple repetitions of the squat exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise, 24: 603-609.

Harman, E. A., Bosenstein, R. M., Frykman, P. N., in Nigro, G. A. (1989). Effects of a belt on intra-abdominal pressure during weightlifting. Medicine and Science in Sports and Exercise, 21: 186-190.