Pomen telesne moči v življenju

Fizična moč je ena izmed najpomembnejših stvari v našem življenju. Tekom razvoja človeštva skozi zgodovino, je fizična moč postala manj pomembna za naš vsakdanji obstanek, ampak nič manj pomembna za naša življenja. Naša moč, bolj kot katerakoli druga sposobnost, ki jo posedujemo, še vedno določa kvaliteto in kvantiteto našega časa tukaj, v teh telesih.  Včasih je fizična moč določala, koliko hrane smo pojedli in kako topli in suhi smo ostali. Danes pa določa le, kako dobro delujemo v tem novem okolju, ki smo si ga izoblikovali zase.

Kakor se je narava naše kulture spreminjala, se je spreminjala tudi naša povezava s fizično aktivnostjo. Včasih smo bili fizično močni zaradi funkcije nenehnega delovanja v  preprostem fizičnem svetu. Dobro smo se prilagodili na ta obstoj, saj nismo imeli druge možnosti. Tisti, ki še danes nimajo druge možnosti (njihova moč je primerljiva z nalogo golega preživetja), s takim načinom življenja nadaljujejo še danes. To je oblikovalo našo osnovno fiziologijo in fiziologijo vseh vretenčarjev na Zemlji. Relativno nova iznajdba, znana pod imenom delitev dela, ni tako tuja, da se naš genetski ustroj ne bi imel časa ponovno prilagoditi. Zdaj, ko se je večina med nami osvobodila nuje po dnevnem preživetju, se fizična aktivnost obravnava kot opcijska. Vsekakor je opcijska, iz vidika takojšnje potrebe, ampak realnost milijonov let prilagoditve na surov fizičen obstoj, ne bo enostavno odšla samo zato, ker so izumili pisalne mize.

Če želimo ali ne, ostajamo posedovalci potencialno močnih mišic, kosti, vezi in živcev in te težko pridobljene dobrine zahtevajo našo pozornost. Preveč dolgo so se razvijale, da bi bile sedaj ignorirane. To so dobesedno komponente našega obstoja. Njihova kvaliteta, da ostanejo v normalne stanju, je odvisna od zavestnega in direktnega napora, ki ga v njih vložimo. Vadba je ta stimulacija.

Vadba je stimulacija, ki vrača naša telesa v stanje, za katero so bila narejena. Ljudje niso telesno normalni v odsotnosti težkega fizičnega napora. Vadba ni nekaj, kar bi delali, da bi rešili problem, ampak je nekaj, kar moramo vseeno početi, nekaj, brez česar bodo večno problemi. Vadba je nekaj, kar moramo delati, da poustvarimo pogoje, pod katerimi je naša fiziologija bila, in še vedno je, ustvarjena, pogoje, pod katerimi smo fizično normalni. Z drugimi besedami, vadba je nadomestek aktivnosti »predjamskega človeka«. Potrebujemo jo, da naredimo naše telo, um in duha normalne v enaindvajsetem stoletju. In samo normalno za večino radoživih ljudi enostavno ni dovolj dobro.

Vir:

Kilgore, L. in Rippetoe, M. (2007). Starting Strength Basic Barbell Training. Buchanan: The Aasgaard Company.