Pomen telesne moči v športu

Vadba moči je postala izjemnega pomena za uspešno športno pripravo. Uporabna pa je le, če se lahko razvije specifična metodologija, ki temelji na znanstvenih raziskavah. Tako dodatno pojasnjuje vlogo in mesto, ki jo ima vadba moči v procesu treninga, na kratki in dolgi rok.

Obžalovanja vredno pa je, da so zgodovinske vezi z vadbo za oblikovanje postave in tradicionalni pogledi na mišičnjake v fitnesih ustvarili občutek, da vadba za moč zavira športno zmogljivost. Trenutni poudarek na študijah, ki raziskujejo bolezni srca in srčno-žilno fiziologijo, je še bolj poudaril te nazore (s popularizacijo mnenja, da sta za pripravljenost in srčno-žilno zdravje na splošno odlična aerobna vadba ali srčno-žilne vaje, trening proti uporu pa je nevaren in prinaša minimalne rezultate). Zagovorniki aerobne vadbe so še stopnjevali že obstoječo sliko in empirično označili veliko vaj za moč kot nevarnih ter poudarjali aerobno aktivnost kot superiorno vsem ostalim oblikam vadbe.

Na srečo se je pojavilo veliko znanstvenikov, ki raziskujejo moč, da bi se soočili z zgoraj navedenimi predsodki in raziskali vlogo, ki jo igra moč in vadba moči v človeški zmogljivosti in športni rehabilitaciji. Nekaj njihovih raziskav sedaj kaže na to, da mišična moč igra ključno vlogo pri zagotavljanju boljše zmogljivosti tudi pri športih dolgega trajanja, kakršen je npr. maraton.

Neverjeten uspeh, ki so ga dosegli ruski in vzhodno evropski trenerji pri uporabi specialne vadbe moči, v pripravi pri večini športov, je navdušil ostali svet, da je vzel takšen tip pripravljanja bolj resno. Ogromno izkušen je bilo pridobljenih pri uporabi specialnih vadb moči, za zagotavljanje zadostne analize in ugotavljanje nekaterih generalnih načel. Še vedno pa je vse to nezadostno za oblikovanje definitivne metodološke baze specialne vadbe moči za športnike. Vloga in mesto specialne vadbe za moč, se lahko ustvari le skozi znanstveno raziskovanje.

Vir:

Verkhoshansky, Y. in Siff, M. (2009). Supertraining. Rome: Verkhoshansky.