Telovadnica ali fitnes? 1. del

Ker naš športni center nekateri še vedno zamenjujejo ali opredeljujejo kot »fitnes«, smo se v Potentii odločili napisati serijo člankov z namenom, da dokončno razložimo, kaj nas loči od komercialnih fitnesov. Prva in bistvena značilnost, ki nas ločuje, je zagotovo naš razpon in raznolikost dejavnosti. Športni center Potentia ne ponuja samo vadbe za moč, ampak mnogo drugih dejavnosti, ki so namenjene tako športnikom kot nešportnikom. Vendar ker je vadba za moč naša primarna dejavnost, bomo razlagali razliko na njenem primeru.

Ko gre za vadbo moči z namenom bodisi hujšanja, preoblikovanja telesa, ali izboljšanja športnega rezultata, je ironično dejstvo, da vas prostor, kamor hodite trenirati, ponavadi najbolj ovira pri doseganju cilja, ki ste si ga zastavili. Telovadnice oziroma fitnesi (kot jim nekateri rečejo danes) so se močno spremenili v zadnjih nekaj desetletjih. Večine fitnesov ne zanima ali vi dosežete svoje cilje ali ne. Dokler imajo zadovoljiv promet in zagotovijo, da se njihove stranke oz. člani ravno ne ubijejo, jih ne zanima, ali vi izgubite 10 kg, predstavljate le nepotrebno gnečo, ali pa se prikažete pri vaji v kavbojkah in polo majici.

Ker pa so za nas vaši cilji glavna prioriteta, poslušajte dalje, kaj telovadnica, v kateri VI TRENIRATE! obvezno potrebuje. V tem članku se bomo posvetili problematiki trenerjev.

V športu ločimo trenerje moči na tiste z znanjem in tiste brez njega. Ponavadi imajo trenerji z veliko znanja slabše tržne strategije, saj so svoj čas vložili v izobraževanje v svoji stroki, z namenom, da bi svojim športnikom omogočili boljšo kvaliteto dejavnosti. Trenerji, ki pa nimajo znanja ali izobrazbe v svoji stroki, pa morajo seveda to pomanjkanje nadomestiti z nečim drugim.  To drugo je trženje. Zato še zdaleč ne pomeni, da so trenerji, o katerih se veliko piše ali govori, tudi dobri v svoji stroki. So pa zagotovo zelo dobri in uspešni v trženju samega sebe, saj drugače ne bi bili tako razpoznavni.

Osebne trenerje lahko v grobem razcepimo na tiste, ki svoje varovance tolažijo in na tiste, ki jih spodbujajo. Trener, ki svojega varovanca tolaži, zanj na dolgi rok zagotovo naredi več slabega kot dobrega. Tak varovanec se počuti prijetno, ko trenira. Vendar če želite napredovati, je prijeten občutek zagotovo naslabši možen. To je jasen znak, da ne napredujete in se ne izboljšujete oz. dosegate svojega cilja. Trener, ki pa svojega varovanca spodbuja, omogoči le-temu nenehen napredek, čeprav je to na trenutke težko. Vendar je to edini način za dosego zastavljenega cilja in hkrati okrepitve osebnosti varovanca.

Tudi če se niste podali v telovadnico ali fitnes z namenom, da bi imeli osebnega trenerja ali trenerja moči, je še vedno pametneje trenirati nekje, kjer zaposleni vedo, kaj za vraga sploh počnejo. Če iščete dobrega osebnega trenerja ali trenerja moči, vam lahko kratek pogovor z njim razkrije veliko. Če želite testirati njegovo znanje, ga vprašajte preprosto vprašanje: »Kako bi dolgoročno načrtovali in stopnjevali mojo vadbo?«  Če dobite smešen pogled, ali vam trener reče nekaj v smislu tega, da se bo vadba vseskozi spreminjala (brez kakršnegakoli načrta), potem se enostavno zahvalite za njegov čas in odkorakajte proč. Spreminjanje vadbe tedensko, ali kar vsako vadbeno enoto, je izjemno pomembno le pri vrhunskih športnikih, saj je njihovo telo tako dobro prilagojeno že na skoraj vsako vajo, da jih je potrebno hitro izmenjavati med seboj. Bistvena odlika trenerja ali pravzaprav strokovnjaka na kateremkoli področju je ta, da točno ve, zakaj nekaj počne. Tako da se trener, če obvlada svojo stroko, ne bo sramoval prav nobenega vprašanja. Nasprotno. Navdušen bo nad vašo vedoželjnostjo in vam bo z veseljem odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Več je poti za dosego željenega cilja, vendar naključno spreminjanje programa vadbe in upati na najboljše, zagotovo ni ena izmed njih. Če ne načrtujemo, načrtujemo za poraz. Tega se mora zavedati vsak trener in njegov varovanec. Vendar s šibkim znanjem težko načrtujemo za karkoli.