Telovadnica ali fitnes? 2. del

V tem članku se bomo posvetili pravilnemu pristopu, ki ga potrebujemo, če želimo doseči željen cilj pri vadbi za moč, ne glede na to, kakšen je. Bodisi hujšanje, preoblikovanje telesa ali izboljšanje športne zmogljivosti in posledično športnega rezultata. Za dobre trenerje, prostor in opremo v Športnem centru Potentia poskrbimo mi, pristop pa je edina lastnost, ki jo prinesete vi k nam. Čeprav mogoče na začetku še niste zmožni pravilnega pristopa, vam pri nas pomagamo tudi do izgradnje tega, kar se kasneje odraža kot uspeh na vseh področjih vašega življenja. Nikoli pa ne bomo dovolili, da nekdo s svojim negativnim pristopom ruši vzdušje in dobro voljo ostalih članov. Iz lastnih izkušenj lahko rečemo, da ponavadi taki člani odpadejo pri nas že na začetku kar sami od sebe. Najlažja pot do izgradnje pravilnega pristopa za karkoli je dovolj dolgo druženje z ljudmi, ki imajo pravilen pristop.

Ko greste v telovadnico, se nikoli ne smete počutiti, kot da greste domov. Ne smete se počutiti prijetno. Vabljivo je izbrati telovadnico, ki ni glasna, nikoli ni gneče in večina članov izgleda kot vaša babica. Na ta način lahko hitro preidete skozi vadbo, izmuznete se ven, ne da bi kdo opazil, in si rečete, da ste trenirali na ta dan. To je največja napaka, ki jo lahko naredite, in noben vadbeni program, dieta ali prehransko dopolnilo ne more tega nadoknaditi, ne glede na to, kako je učinkovito. Vedno si zapomnite, da je slab vadbeni program, izveden do potankosti, boljši, kakor najboljši možen program vadbe slabo izveden. Ko vstopite v telovadnico, morate čutiti veliko pozitivne energije in malce napetosti. To je umska usmerjenost, ki jo potrebujete za osredotočeno in intenzivno vadbo.

Če želite postati močni, morate trenirati z močnimi ljudmi, da vas ženejo in navdihujejo.  Potrebujete prostor, ki v vas zbudi malce napetosti in želje po novih izzivih. Vaš strah pred neuspehom mora biti večji kot strah pred uspehom. Pri vadbi za moč je tako kot pri vsaki drugi stvari v življenju. Če hočemo napredovati, moramo najprej vedeti, kje so naše meje, šele potem jih lahko premagamo oz. prestavimo. To pa pomeni soočanje z našimi neuspelimi poskusi. Čeprav verjetno niste najmočnejši v svoji telovadnici, pa zagotovo ne dovolite, da bi postali najšibkejši.

In še zadnji vidik pristopa je bližina telovadnice. Nikoli ne zamenjajte dobre telovadnice za slab fitnes, ki je blizu vašega doma ali službe. Če vas mora nekdo prepričati v vadbo, potem nima smisla, da sploh začnete. Motivacijo morate najti, še preden najdete telovadnico. Poleg tega da trenirate v odlični telovadnici, pa ima to tudi še druge prednosti:

  1. dosti bolj ste v pričakovanju in osredotočeni, če veste, da si morate vzeti dodaten čas in si organizirati urnik, da pridete v telovadnico
  2. ko ste enkrat v telovadnici, se veliko bolj potrudite in si rečete: »Nisem porabil časa za pot do telovadnice zato, da bom naredil površno vadbo.«
  3. po treningu imate občutek izrednega zadovoljstva, ki pride z zavedanjem, da ste vložili dodatno piko truda

Kaj torej iskati? Iščite telovadnice z glasno glasbo, kredno tablo, kjer so napisani najboljši dvigi članov, take z malce prahu in nič ogledali, z malo napravami, a veliko druge opreme ter s trenerji in člani, ki vas bodo spodbujali in vam pomagali. Ne glede na to, kakšen je vaš vadbeni cilj, ne boste prišli tja, če boste trenirali v prostoru, ki izgleda in deluje kot vaša dnevna soba.