Žanjite moč hormonov – testosteron

Hormoni so snovi v telesu, ki jih izločajo nekatere žleze. Od hormonov so odvisne posamezne naravne funkcije delovanja organizma. Izločajo se neposredno v kri in se z njo prenašajo po celem telesu, kjer vplivajo na različne organe.

Testosteron je moški spolni hormon. Večina se ga proizvede v modih pri moških, veliko ljudi pa ne ve, da ga v majhnih količinah proizvedejo tudi ženske v jajčnikih, prav tako pa ga proizvaja tudi nadledvična žleza. Ima velik vpliv na grajenje mišičnega tkiva in izgubo maščobe. Ženske imajo ravno tako testosteron, le v manjših količinah kot moški, zato imajo ženske naravno več maščobnega tkiva in manj mišičnega.

Pomanjkanje testosterona je dandanes velik problem tako pri moških kot ženskah. Povprečni moški ima danes bistveno manj testosterona, kot ga je imel povprečni moški pred 50 leti. Imeti veliko testosterona je znak spolne moči, telesne moči in vitalnosti nasploh. Če so naše ravni testosterona nizke, se bomo vseskozi zaman naprezali pridobiti mišično maso, izgubiti maščobo ali povišati športno zmogljivost. Na srečo obstaja veliko načinov, kako naravno povišati testosteron tako pri ženskah kot moških.

KAKO ZVIŠATI NIZKE RAVNI TESTOSTERONA

 Kako popraviti testosteron

Viri:

Gorše, L. (2013). Aktivirajte Potentio telesa in uma. Ljubljana: Društvo Potentia